Industrien: Nu kommer væksten og tusindvis af nye job

Skrevet af admin

20/02/2015

Dagens topnyheder

Dansk økonomi er for alvor ved at lægge kriseårene bag sig. Det forudser Dansk Industri (DI) i en ny prognose.

Mens 2014, med DI's ord, blev endnu et år med en sløj vækst, kommer der nu fart på.

- I år og til næste år er der udsigt til mere normale vækstrater i dansk økonomi på cirka 1,5 procent. Der ventes dermed en væsentlig bedre udvikling, end vi har oplevet længe, skriver DI i sin økonomiske prognose.

Selv om væksten på ingen måde kan sammenlignes med tempoet i årene før finanskrisen, så er den høj nok til at sikre, at der især i den private sektor vil dukke mange nye arbejdspladser op.

Helt præcist 32.000 nye job, hvis DI's økonomer rammer plet med deres skøn.

Antallet af ledige ventes i år af falde med cirka 10.000, og endnu flere året efter.

- Der tegner sig et positivt billede af arbejdsmarkedet de kommende år, konstaterer de.

Ved udgangen af 2016 vil ledigheden være nede på 3,9 procent, forudser DI. Det svarer til 113.000 ledige mod 135.000 sidste år.

Der er også godt nyt til forbrugerne: De kan forvente at få væsentligt flere penge mellem hænderne. Blandt andet på grund af de lave renter og prisdykket på olie.

- Der er således medvind til forbruget fra stort set alle sider i begyndelsen af indeværende år. Reallønnen stiger kraftigt som følge af de faldende forbrugerpriser, beskæftigelsen stiger fortsat, og renten sætter bundrekord, skriver DI.

Hvordan forbrugerne så reagerer på de mere gunstige forhold er svært at forudsige, erkender DI, men danskerne vil helt sikkert skrue op for indkøbene i forhold til 2014, da privatforbruget ikke rørte sig ud af stedet.

DI forudser en stigning i privatforbruget i år på 1,4 procent og endnu mere i 2016.

/ritzau/