Indvandrerpiger vilde med den danske skole

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at kvindelige efterkommere af ikke-vestlige indvandrere nu har samme niveau for uddannelse, hvis man slår ned på en hel generation af 22-årige, som etnisk danske piger.

Det skriver Fyens Stiftstidende. Det er kvinderne, der står for stigningen. I 2002 var 43 procent under uddannelse som 22-årige, hvor de danske piger lå på 51 procent.

I 2012 var 61 procent af de kvindelige efterkommere under uddannelse, og de har dermed nået niveauet for de danske piger på samme alder.

Beatrice Schindler Rangvid, der er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, mener, at indvandrerpiger kan overhale de danske piger, når det kommer til uddannelse.

Indvandrerpigerne ser uddannelse som deres måde at komme frem i livet på og finde en plads i det danske samfund. Det er også kulturelt betinget. De dyrker ikke en masse fritidsaktiviteter, forklarer hun.

- Derfor er det ikke så underligt, at de kaster sig over uddannelsen. Der har de seneste år været særligt meget fokus på, at unge med anden etnisk baggrund end dansk skal have ekstra hjælp til at komme gennem uddannelsessystemet, siger hun til avisen.

Beatrice Schindler Rangvid er dog stadig bekymret for drengene, der tegner sig for et stort frafald på uddannelsesinstitutionerne.

- Særligt på erhvervsuddannelserne. Derfor er det ikke til at sige, hvor godt det vil lykkes. Men det her tyder på, at vi har taget et skridt i den rigtige retning, siger hun.

Bente Højer, der er cand.pæd., har tidligere undersøgt og skrevet om vejledning af den gruppe.

- Udfordringen ligger i at give vejledning til den enkelte ud fra deres forudsætninger. Vejledning handler også om at kunne konfrontere i stedet for kun at hjælpe. Du skal få dem til at tænke - også i konsekvenser, siger Bente Højer til Fyens Stiftstidende.

/ritzau/

 

Dagens Gossip