Infantino får flest stemmer i første Fifa-valgrunde

Skrevet af admin

26/02/2016

Dagens topnyheder

Der er ingen vinder efter den første valgrunde ved fredagens præsidentvalg i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), så der skal afholdes en anden valgrunde.

Dansk Fodbold-Unions (DBU) foretrukne kandidat, Gianni Infantino, opnåede lidt overraskende flest stemmer i første valgrunde med 88 foran forhåndsfavoritten sheik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa med 85 stemmer.

Prins Ali havde opbakning fra 27 stemmer, mens Jerome Champagne fik syv stemmer.

Hvis der skulle findes en præsident i første valgrunde, var kravet opbakning fra 2/3 af de i alt 207 stemmeberettigede lande på kongressen.

Det ændrer sig i anden valgrunde, hvor præsidenten kåres ved simpelt flertal - altså blot 50,1 procent.

- Det var en overraskelse, og det kunne man mærke i salen. Jeg var også selv overrasket, siger DBU-formand Jesper Møller om den store opbakning til Uefas generalsekretær, Gianni Infantino.

DBU-formanden havde regnet med, at favoritten sheik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa ville få flest stemmer i første valgrunde.

Jesper Møller har nu en forsigtig tro på, at Gianni Infantino allerede i anden valgrunde kan ende som ny Fifa-præsident.

Det begynder med DBU-formandens øjne at tippe Infantinos vej, men Jesper Møller slår fast, at han vil ikke fejre sejren for tidligt.

- Hvis jeg var prins Ali og Jerome Champagne, ville jeg se i øjnene, at løbet er kørt. De kan ikke flytte stemmerne. Det bliver en af de to favoritter, der ender som præsident.

- Jeg vurderer, at i hvert fald halvdelen af Ali og Champagnes stemmer bør gå til Infantino, og så kan det også være, at opbakningen til sheik Salman begynder at skride.

- Det er sådan, at nogle lande stemmer efter deres konføderations (eks. Det Asiatiske Fodboldforbund, red.) anbefaling i første valgrunde. I første valgrunde stemmer man, som man har sagt. Så begynder man i de næste valgrunder at flytte sig, siger Jesper Møller.

Oprindeligt var der fem kandidater til Fifa-valget, men sydafrikaneren Tokyo Sexwale trak sig inden den første afstemning.

De fire øvrige kandidater fortsætter alle videre til anden valgrunde, hvor den med færrest stemmer sorteres fra.

/ritzau/