Inflationen stiger, men er stadig i slæbesporet

Skrevet af admin

11/07/2016

Mest læste i dag

Inflationen i juni i Danmark var en spids højere end ventet. Men det ændrer ikke på, at inflationen fortsat er voldsomt lav. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Opmålingen for juni viser, at forbrugerpriserne - en yndet måde at måle inflation på - steg med 0,3 procent i juni i forhold til juni i 2015. I maj var stigningen på 0,1 procent.

- I forhold til sidste måned har højere årlige prisændringer på især bøger og teletjenester isoleret set trukket årsstigningen op.

- I juni steg priserne på tjenester, som udgøres af blandt andet husleje, tandlæge, transport- og kulturtjenester, forsikringer samt bankgebyrer, med 2,0 procent i forhold til samme måned sidste år, skriver Danmarks Statistik om stigningen.

På negativsiden, eller positivsiden hvis man skeler mere til umiddelbar købekraft og mindre til langsigtede makroøkonomiske konsekvenser, faldt priserne på fødevarer i juni med 0,3 procent mens priserne på tøj og sko dykkede med 2,4 procent.

- Lønningerne stiger for tiden med 1,8-2,2 procent årligt Det er ikke prangende, men langt højere end inflationen. Dermed rækker lønnen længere, og der bliver plads til mere forbrug.

- Det er selvfølgelig positivt for mange familiers økonomi, men det er desværre også et udtryk for, at det stadigt slår sløjt til med væksten. Og det er i sidste ende den der skal danne grundlag for lønstigningerne, skriver Danske Banks privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen i en kommentar til tallene.

/ritzau/