Ingen akutjobs i rejsebranchen

Skrevet af John Meyer

08/01/2013

Mest læste i dag

Regeringen har indgået en aftale med arbejdsmarkedets parter om at oprette i alt 12.500 såkaldte akutjobs, der er målrettet ledige, der i perioden frem til 1. april 2013 har tre måneder eller mindre tilbage af dagpengeperioden, samt ledige, der frem til 1. juli 2013 opbruger den samlede dagpengeperiode. Men det er ikke i rejse- og luftfartsbranchen regeringen og de ledige skal forvente den store akutte hjælp, skriver check-in.dk

Hos Københavns Lufthavne A/S har man opslået i alt syv akutjobs. Men lufthavnen er den eneste blandt de største danske virksomheder i luftfartsbranchen, som gør en indsats for at skabe akutjobs. I andre store virksomheder, som CHECK-IN.dk har været i kontakt med, har man ganske enkelt ikke nogen relevante jobs at slå op.

- Vi har haft et meget begrænset udbud af stillinger, hvor det det kunne være relevant at opslå dem som akutjob. Akutjob-ordningen genererer som bekendt ikke jobs i sig selv, men afgrænser blot ansøgerfeltet. Vi er i øvrigt ikke medlem af DA og ikke forpligtet af aftalen, siger Torben Østergaard fra Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Ikke noget der virker
Hvis virksomhederne ansætter en medarbejder som led i akutjobordningen kan det udløse en præmie på op til 25.000 kroner. Men det er ikke noget, der virker på rejse- og luftfartsbranchen.

- Vi har ikke behov for yderligere arbejdskraft og selvom det er et akutjob, så skal der jo være et fornuftigt jobindhold,” understreger direktør Jan Vendelbo fra Spies.

Hos konkurrenten Kuoni, der er moderselskab for Apollo og Falk Lauritsen, er man heller ikke hoppet med på akutvognen. Men det kan komme.

- Kuoni Danmark overvejer også akutjobs, og det gælder således både Apollo Danmark og Falk Lauritsen, siger kommunikationschef Rikke Koks Andreassen fra Kuoni.

Spørger man i Aalborg Lufthavn, så handler det ikke om modvilje mod akutjobordningen. Men om, at der ikke er nogen jobs at slå op.

- Vi har ikke opslået akutjobs, fordi vi ingen ledige jobs har, forklarer kommunikationschef i Aalborg Lufthavn, Rikke Mølgaard.

Hos SAS har man ledige jobs, men ingen der kan bruges som akutjob.

- Hvis der kommer ledige stillinger, hvor det er muligt at slå dem op som akutjob, så vil vi naturligvis gøre det, siger informationschef Mikkel Thrane fra SAS.

Midlertidig præmie
Akutjob er helt almindelige job på sædvanlige løn- og arbejdsvilkår og kan være både permanente og midlertidige. De midlertidige job skal dog minimum vare tre måneder. Præmien er på 12.500 kroner, når den ledige, virksomheden ansætter, har været i virksomheden i minimum seks måneder, og yderligere 12.500 kroner efter minimum 12 måneders ansættelse. Præmieordningen er midlertidig og gælder kun for ansættelsesforhold, der bliver indgået fra 1. oktober 2012, og hvor personen starter i jobbet senest den 1. juli 2013. Det er en betingelse for at få udbetalt præmien, at medarbejderen har en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på mindst 32 timer, og at der er tale om et akutjob, der har været slået op på jobnet.dk.