Ingen alarm: Men udbrud af gul feber bekymrer WHO

Skrevet af admin

20/05/2016

Dagens topnyheder

Et udbrud af den livsfarlige sygdom gul feber i Angola og Den Demokratiske Republik Congo er alvorligt, men der er på nuværende tidspunkt ikke grund til at slå alarm over sygdommen på globalt plan.

Der er dog behov for at optrappe kontrollen med sygdommen, mens der også skal produceres nok vacciner, lyder det fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) på et pressemøde.

Gul feber, der har en høj dødsrate, har allerede bredt sig til Kenya og Kina, og der er et udbrud i Uganda, der dog ikke kan kobles sammen med det i Angola og Den Demokratiske Republik Congo.

Frygten er, at den myggebårne sygdom kan gå i udbrud i storbyer i Asien og Afrika.

- Dette kan være en katastrofal sygdom med hurtig spredning - særligt i byområder, siger Bruce Aylward, vicegeneraldirektør i WHO, efter at organisationens nødkomité om gul feber har holdt sit første møde.

Komitéen nåede frem til, at gul feber udgør en "alvorlig national og international risiko", men erklærede altså ikke sygdommen for en decideret global sundhedstrussel, som det er sket for nylig med zikavirus.

- Det væsentlige handler nu om overvågning og kapacitet på laboratorier, der diagnosticerer, så hvis folk begynder at blive gule og er døende, kan man hurtigt stille en diagnose og vaccinere, siger han videre.

I løbet af fire måneder er der blevet registreret flere end 2400 mulige tilfælde af gul feber i Angola og 300 dødsfald ifølge WHO.

I mange dele af Afrika er det blot en lille andel af befolkningen, der er vaccineret mod gul feber, selv om vaccinen er relativt billig og meget effektiv.

Store vaccinationsprogrammer er dog iværksat i blandt andet Angola.

Symptomerne på gul feber er pludselig feber, kulderystelser, hovedpine, muskelsmerter samt kvalme og opkast.

Gul feber forekommer i store dele af Afrika og Sydamerika, og sygdommen er i familie med denguefeber og zikavirus. Det er den samme myg, der kan bære de tre sygdomme fra menneske til menneske.

/ritzau/Reuters