Ingen enighed om militært angreb i Syrien

Her mødtes de to præsidenter ifølge nyhedsbureauet Reuters i 20 minutter på to-mandshånd, og diskuterede situationen i Syrien i en venlig tone.

»Men vi holdt på vores positioner,« sagde Putin efterfølgende.

Ifølge nyhedsbureauet AFP signalerede USA efter mødet, at man har opgivet at sikre russisk støtte i FN om krisen i Syrien, efter Putin gentog advarslen om, at det ville være »imod loven« at angribe uden mandat fra FNs sikkerhedsråd.

Konflikten i Syrien har fyldt meget på G20-topmødet i Sankt Petersborg torsdag og fredag, hvor verdens førende industrinationer har været samlet.

Landene er delt i spørgsmålet om, hvorvidt der skal gribes militært ind i Syrien, uden at FNs sikkerhedsråd har givet mandat. Splittelsen om Syrien blev fredag symboliseret i en erklæring støttet af 11 af G20-landenes ledere, der opfordrer til en »stærk international reaktion« mod de kemiske angreb, som Assad-regimet ifølge den amerikanske efterretningstjeneste har brugt mod civilbefolkningen.

Underskriverne omfatter blandt andet amerikanske allierede Storbritannien, Frankrig og Saudi-Arabien, og uden at specificere militær aktion sagde de, at modsvaret skal »sende et klart budskab om, at denne form for grusomhed aldrig gentages«.

Ifølge AFP argumenterede Obama i den sidste del af G20-topmødet fredag, at verden ikke kan »stå med hænderne i lommen« efter angreb med kemiske våben i august uden for Damaskus, som ifølge Obama kom fra præsident Bashar al-Assads regime.

Obama udtrykte glæde over Frankrig og siger, at han i høj grad værdsætter præsident Francois Hollandes »forpligtelse til en stærk international respons mod disse alvorlige handlinger«. Samtidig sagde Obama, at han ville foretrække at have et internationalt mandat til et angreb, men at Washington ikke skal lade sig paralysere af, at nogle lande ikke vil deltage.

»Hvis vi ikke agerer, hvad siger det så?« spurgte Obama.

Han vil natten til onsdag dansk tid holde en tale til den amerikanske nation, hvor han vil tale om Syrien. Indtil da fortsætter han med at prøve at få støtte fra Kongressen til et militært angreb, hvilket Obama selv kalder et »tungt løft«.

Dagens Gossip