Ingen forhandling med Taleban i dag

En kilde tæt på de planlagte forhandlinger siger til Reuters, at »der ikke er planlagt noget«.

Årsagen skyldes dels den afghanske præsident Hamid Karzais frustration over at være sat på sidelinjen af USA, og dels en mulig bevidst provokation fra Talebans side omkring det kontor, som bevægelsen har fået stillet til rådighed i Qatar.

Karzai har i det forløbne døgn været ude med kritik af USA i forbindelse med etablering og åbning af Talebankontoret i Qatar, fordi den afghanske regering ikke har fået plads ved forhandlingsbordet, men er blevet talt på plads af den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, der ifølge Reuters to gange har grebet telefonen og ringet til Kabul.

Episoden er den seneste i en forudgående række alvorlige kurrer på tråden mellem Karzai og den amerikanske regering, hvor den afghanske præsidents stjerne er falmet kraftigt efter blandt andet korruptionsanklager.

Samtidig udløste det forbløffelse og irritation, at Talebans repræsentanter på kontoret i Doha forsynede det med en navneplade med teksten: »Islamic Emirate of Afghanistan«, hvilket var Talebans betegnelse for Afghanistan, mens de var ved magten fra 1996 til 2001.

Yderligere brugte Taleban det flag ved kontoret, som blev anvendt under bevægelsens styre i Afghanistan, nærmest som om der var tale om et ambassadekontor.

Begge dele, både flag og navneplade blev fjernet, men det dæmpede ikke vreden i Kabul.

John Kerry måtte ifølge BBC derfor fortælle præsident Karzai, at der ville komme et skilt op med teksten »Kontor for fredsforhandlinger«, hvilket ifølge BBC så indikerer, at Taleban i Afghanistan udover den militære nu også har en politisk gren.

Reelt blev Talebans kontor i Qatar allerede åbnet sidste sommer for at danne ramme om forhandlinger mellem USA og Taleban, men så vidt vides har det ikke været ramme om nogen som helst aktivitet.

Dagens Gossip