Ingen spor af mystisk nazi-guldtog i Polen

Rygterne om et nazitog, som angiveligt forsvandt fyldt med guld under slutningen af Anden Verdenskrig, har vakt opsigt.

Men nu viser det sig, at der ikke er nogen beviser, som understøtter eksistensen af sådan et guldtog i Polen.

Det siger eksperter fra Krakows prestigefyldte akademi for minedrift tirsdag. Det kan godt tænkes, at der eksisterer en tunnel, men der er ingen spor fra et tog i nærheden af byen Walbrzych, hvor toget menes at være gemt i et bjergområde.

Historien udløste en global medieinteresse i september, da to mænd hævdede at have fundet det pansrede nazitog ved hjælp af en såkaldt georadar, hvis målinger kan trænge gennem jorden.

En togvogn på knap 100 meter skulle befinde sig ni meter under jorden, lød det dengang, men den forklaring er altså kørt af sporet.

De mente, at toget hovedsageligt indeholdt prototyper af våben, men lokale sagn talte om kunstværker, juveler og guld, som skulle være stjålet af nazister.

Nazisterne tvang krigsfanger til at grave et netværk af tunneler i området, og nogle lokale hævdede, at tyskerne gemte guld af vejen, da russernes røde hær nærmede sig.

Dog siger en geologiprofessor tirsdag, at hans holds research viser, at "der ikke er noget tog i dette område. Måske en tunnel".

Men polakken og tyskeren, som står bag teorien om nazitoget, holder fast i, at udgravninger vil afsløre et tog begravet dybt inde i tunnelen.

Om nødvendigt vil de afholde udgifterne for en udgravning selv.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip