Ingen større overraskelser i Venstres finanslovudspil

Pengene til skattelettelserne skal ifølge Venstre komme fra reformer - herunder en af beskæftigelsespolitikken - og ved at få landets kommuner og regioner til at sende flere offentlige opgaver i udbud. Desuden skal størrelsen på den offentlige sektor holdes i ro, foreslår partiet.

»Der er måske den lille overraskelse, at man allerede nu vil lave yderligere skattelettelser. Venstre lavede en skattereform med regeringen sidste år, og nu lægger man så op til yderligere skattelettelser. Men det er ikke en overraskelse, i forhold til hvad Venstre ellers står for, og jeg kan heller ikke se, at der er tale om nogen nye forslag. Venstre har puljet de penge sammen, som de har kunnet få ud af de forslag, partiet har stillet én gang, og så har man sagt, at de penge vil man gerne bruge til skattelettelser,« siger Bent Winther.

Han vurderer, at der ikke vil blive indgået en aftale om en ny finanslov mellem regeringen og Venstre:

»Det kan vi i hvert fald godt slå fast. I regeringen er man ret stålsat på, at denne finanslov skal laves sammen med Enhedslisten. Det er der mange forskellige grunde til, især taktiske grunde, som handler om at holde ro på bagsmækken, og at man ikke vil lægge sig ud med venstrefløjen igen«.

Ifølge Bent Winther er der desuden en række knaster, der gør, at det ikke er videre sandsynligt, at regeringen vil indgå finanslovaftale med Venstre.

»Venstre kommer med et udspil, som peger frem mod næste valg, hvor Venstre vil stå som dem, der sætter skatten ned. Og der har man så fundet nogle penge, formentligt ved at man har sagt, at starthjælpen skal genindføres, og via besparelser på beskæftigelsespolitikken, som giver over en milliard kroner, samt ved nulvækst i den offentlige sektor, som også giver nogle milliarder. Det er så puljet sammen til, at man kan give skattelettelser på fem milliarder,« siger han og fortsætter:

»Der er knaster på alle tre førnævnte områder: Både på genindførelse af starthjælpen, hvilket er det, som regeringen har kaldt fattigdomsydelser, og på besparelser på beskæftigelsespolitikken, som handler om at fjerne nogle uddannelsestilbud til de ledige, men måske især på nulvækst i den offentlige sektor, der er et område, hvor regeringen ikke kan være med, og som regeringen på forhånd har afvist,« siger Bent Winther.

Ifølge ham prøver Venstre med udspillet at markere, hvilken politik partiet står for.

»Og partiet står altså på, at man vil lette skatten især for erhvervslivet, og at man vil lave de her besparelser. Det peger i hvert fald i den modsatte retning i forhold til den fremstrakte hånd, som der var i sidste weekend, hvor Venstre og de øvrige borgerlige partier gik ud i en kronik i Berlingske og sagde, at de meget gerne ville lave en aftale med regeringen om en fælles finanslov«.

Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), sagde torsdag i et interview med TV2 News, at Venstre - som alle andre partier - vil blive indkaldt til forhandlinger om finansloven. Han påpegede dog samtidig, at man »skal være helt historieløs, hvis man ikke kan huske, at der er gennemført en vækstplan i foråret, hvor man allerede har finansieret skattelettelser,« og at nulvækst er stik imod regeringen politik.

»Så kan man spørge sig selv, om der mest er tale om spin og politik, når Venstre siger, at de vil forhandle. Men det får vi at se i morgen (fredag, red.),« sagde Jesper Petersen til TV 2 News.

Dagens Gossip