Inger Støjberg lemper ikke indfødsretsprøve

Indfødsretsprøven ændres ikke. Udlændinge skal stadig besvare 32 af 40 spørgsmål rigtigt for at blive danske statsborgere, og de kan først komme til næste prøve i december, hvis de dumpede til prøven i juni.

Det siger integrationsminister Inger Støjberg (V) efter mødet med indfødsretsordførerne fra de borgerlige partier og Socialdemokraterne.

- Det har ikke været på tale at ændre på prøvens sværhedsgrad eller antal spørgsmål. Det har der heller ikke været lagt op til. Der eneste, man har haft diskussion om, er, om man skulle fremrykke prøven, siger Inger Støjberg.

For nylig foreslog hun at fremrykke prøven, fordi kun 32 procent bestod i Politikens stikprøve. Samtidig ville ordførerne Jan E. Jørgensen (V) og Mattias Tesfaye (S) lempe kravene. Det bliver ikke til noget.

Prøven holdes to gange om året, i juni og december.

Ved den seneste prøve var fem spørgsmål for lette, mens fem var for svære. Men det var ikke derfor, at to af tre udlændinge dumpede, påpeger Inger Støjberg.

- Vi har analyseret resultaterne af prøven. Folk har forberedt sig for dårligt. Det kan vi se ved, at spredningen af forkerte svar er hulter til bulter. Man har også fulgt for lidt med i, hvad der er sket i det danske samfund i de seneste måneder, siger Inger Støjberg.

Spørgsmål: - Bliver det ikke for svært at blive dansk statsborger?

- Det skal være svært at blive dansk statsborger, for det er noget specielt. Derfor skal man gøre sig fortjent til det. Man skal forberede sig og gå op til prøven. Derudover skal man holde sig ude af kriminalitet og forsørge sig selv, siger Inger Støjberg.

Hun finder det ikke urimeligt, at ansøgerne skal holde sig fra kriminalitet, beherske dansk, forsørge sig selv og kende det danske samfund og kultur.

- Det er et samfund, man tilvælger. Derfor skal prøverne være svære, når man rækker ud efter dansk statsborgerskab, siger Inger Støjberg.

/ritzau/

Dagens Gossip