Interessen for jordvarme stor i Sønderjylland

Jordvarme har i mange år stået i skyggen af vind- og solenergi. Den situation er ændret drastisk. Nu er det nemlig muligt at få CO2 tilskud, når man skrotter olie- eller gasfyret, få del i håndværkerfradraget med 10.000 kroner og få rabat på den strøm, der bruges til driften af anlægget.

Det er samtidig omfattet af garantiordninger på op til 15 år.

- Det har aldrig været mere fordelagtigt, end det er i dag, og det har både borgere og pengeinstitutter fået øjnene op for. Nu kan du eksempelvis let låne 200.000 kroner til omkring 2,75 procent i rente til bæredygtige investeringer. Når vi etablerer et anlæg i et villakvarter, går der ikke længe før vi også skal installere i to-tre andre huse på vejen, siger ingeniør Poul Søndersø fra Aabenraa-firmaet Søndersø Energi A/S i en pressemeddelelse.

Firmaet har specialiseret sig i generel energirådgivning og levering af nøglefærdige løsninger med fokus på jord, sol og vind. Poul Søndersø har på mindre end 10 måneder stået bag leveringen af flere end 30 jordvarmeanlæg primært i Sønderjylland, hvor interessen er stor.

- I fjor handlede stort set alt om solcelleanlæg. Det er i dag et næsten stendødt marked. Økonomien i et jordvarmeanlæg er helt anderledes. Skulle man fjerne håndværkerfradrag og CO2 tilskud, er det stadig en god ide med jordvarme. Det er ikke installationen, men den daglige drift, det handler om. Hvor god ideen er, afhænger af den enkelte sag. Ikke to opgaver er ens, fastslår Poul Søndersø.

Et komplet installeret jordvarmeanlæg koster efter tilskud omkring 100.000 kroner og etableres på blot tre dage, når alle tilladelser er i hus. Det er jordens beskaffenhed, der afgør, hvor mange meter slange, der skal graves en meter ned i haven.

Den fugtige og lerholdige jord er god til at holde på varmen og kræver derfor ikke så mange meter slange som en sandet jord. Kræver et anlæg eksempelvis 400 meter slange er arealkravet på 500 kvadratmeter.

Dagens Gossip