Intern kritik af USA's manglende støtte til Egypten

Flere amerikanske politikere udtrykker utilfredshed med, at USA har besluttet at tilbageholde økonomisk og militær støtte til Egypten, efter at myndighederne i det nordafrikanske land har nedkæmpet et spirende oprør med jernnæve.

De samme politikere, som tæller både republikanere og demokrater, overvejer også at foreslå en ændring af en amerikansk lov, der forhindrer støtte til regeringer, der har taget magten via et kup.

Medlemmer af Repræsentanternes Hus' udenrigspolitiske udvalg siger, at beslutningen om at tilbageholde støtten kan påvirke USA's bånd til det strategisk vigtige land, som blandt andet kontrollerer Suez-kanalen.

- Jeg støtter et fortsat og robust militært forhold til Egypten, siger republikaneren Ed Royce, der er formand for det udenrigspolitiske udvalg under en høring om Egypten tirsdag.

Nogle af præsident Barack Obamas demokratiske partifæller, som var til stede under høringen, udtrykte også bekymring og stillede spørgsmål til, om Det Hvide Hus har konsulteret Israel om sagen.

Israel har siden 1978 haft en fredsaftale med Egypten, som anses for at være en meget central brik i USA's politik i forhold til netop Israel.

- Disse beslutninger kan gøre det sværere for os at øve indflydelse på dem, for hvis du støtter, så har du også noget indflydelse, vil jeg mene. Hvis du trækker dig, så vil de tænke: Nå ja, hvorfor skal vi lytte til jer, siger Eliot Engel fra Demokraterne.

Obamas regering meddelte 9. oktober, at den vil tilbageholde leveringer af tanks, kampfly og andet militært udstyr.

Derudover vil USA tilbageholde planlagt støtte på 260 millioner dollar, indtil Egypten viser fremskridt i forhold til menneskerettigheder.

Egyptisk militær fjernede den folkevalgte, islamistiske præsident Mohamed Mursi fra magten 3. juli.

Amerikansk lov siger, at støtte skal holdes inde til et land, hvor regeringen vurderer, at et kup har fundet sted.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip