International aftale sænker afgifter på elektronikvarer

Over de næste fire år skal toldafgifter på over 200 elektronikvarer sænkes og til sidst helt fjernes, hvilket kan betyde lavere priser på eksempelvis fladskærme, GPS'er og tablets.

Aftalen er indgået mellem 54 medlemsstater i Verdenshandelsorganisationen, WTO. Den årlige handel med de 201 elektronikvarer anslås at have en værdi af 1300 milliarder dollar.

- Dagens aftale er skelsættende, siger WTO's generaldirektør, Roberto Azevedo, i en pressemeddelelse.

Ifølge WTO står it-varerne for syv procent af nutidens globale handel.

- Når man fjerner afgifterne i det her omfang, vil det få en enorm indflydelse. Det vil understøtte lavere priser. Det vil skabe job, og det vil hjælpe med at skabe vækst rundt omkring i verden, siger Azevedo.

Han tilføjer, at alle 161 medlemsstater i WTO vil få gavn af aftalen.

Forhandlingerne har stået på siden 2012. Afgifterne vil blive sænket gradvist og vil efter planen være helt fjernet i løbet af tre år fra 1. juli 2016, hvor aftalen træder i kraft.

Det er blandt andet GPS-systemer, videokameraer, høretelefoner, konsoller og visse medicinske produkter, som omfattes af aftalen.

EU's handelskommissær, svenske Cecilia Malmström, mener, at aftalen både vil gavne forbrugere og de store og små virksomheder:

- Vi har arbejdet hårdt for at lande dette kompromis mellem forskellige lande og for at finde den bedste løsning for Europa.

- Denne aftale vil skære i omkostningerne for forbrugere og firmaer - især de mindre firmaer, som tidligere er blevet ramt særlig hårdt af afgifter, siger Malmström i en pressemeddelelse.

Handelskommissæren mener desuden, at aftalen viser, hvordan man kan bruge EU's handelspolitik til at tilskynde til innovation i it-sektoren, der er "altafgørende" for økonomisk vækst og jobskabelse i EU.

/ritzau/

Dagens Gossip