Internationale eksperter dumper offentlighedsloven

»Loven er uacceptabelt svag for et land, der ellers roser sig selv for at være et åbent demokrati«, lyder en af konklusionerne fra centret, der har analyseret offentlighedslove for Unesco og udgiver en årlig international sammenligning af offentlighedslove.

Centret har analyseret lovforslaget efter de seneste ugers debat, hvor eksperter, medier og regeringspartiernes egne baglande har kritiseret den kommende lov for at mørklægge vigtige dele af regeringens arbejde.

Det har blandt andet været fremme, at ministerielle vurderinger af, hvor mange der ville falde ud af dagpengesystemet, ikke vil være offentligt tilgængelige under den nye lov.

»Jeres ny lov burde afspejle udviklingen på området, hvor der er klare nye globale standarder, og det gør den i meget ringe omfang«, siger Michael Karanicolas fra Centre for Law and Democracy.

Centret har 33 anbefalinger til ændringer af lovforslaget og fremhæver især de vidtgående undtagelser fra princippet om, at borgerne skal have adgang til oplysninger om offentlige myndigheder og også manglen på sanktioner over for myndigheder, der overtræder loven.

Justitsminister Morten Bødskov (S) afviser kritikken.

»Alle synspunkter – både faglige og mere holdningsprægede – er meget velkomne i debatten om den nye offentlighedslov. Jeg må dog sige, at udtalelsen fra Centre for Law and Democracy efter min opfattelse minder mere om et partsindlæg end noget, der kan kaldes for et fagligt indlæg«.

De Konservative er med i flertallet bag den nye offentlighedslov, men retsordfører Tom Behnke (K) er ikke stolt af Danmarks placering.

»Det gør naturligvis indtryk med en sådan placering, og det giver anledning til at genoverveje, om forslaget til ny offentlighedslov er det rigtige. Det mener jeg fortsat, at det er«, siger han.

Enhedslistens Pernille Skipper (Ø) mener, at placeringen »er decideret pinlig«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip