Internationalt pres for undersøgelse af påstået gasangreb

Oprørerne hævder ifølge nyhedsbureauet AFP, at 1300 personer har mistet livet under angrebet med det farlige kemiske våben, og derfor bør der indledes en undersøgelse, mener blandt andre Frankrig, Storbritannien og Tyrkiet.

»Denne information kræver selvsagt verifikation og bekræftelse,« siger den franske præsident Francois Hollande via sin talskvinde, som også gør det klart, at præsidenten vil bede repræsentanter fra FN besøge det pågældende område for at undersøge sagen nærmere.

Storbritannien opfordrer Bashar al-Assad til at lade FNs inspektører få adgang til området omkring Damaskus.

»Jeg er dybt bekymret over rapporterne om, at hundredvis af mennesker, inklusive børn, er blevet dræbt under luftangreb og et angreb med kemiske våben i det område nær Damaskus, som oprørerne kontrollerer,« siger den britiske forsvarsminister William Hague i en pressemeddelelse.

Oplysningerne om nervegasangrebet er ikke blevet bekræftet, og det syriske militær afviser, at det skulle have fundet sted.

Men den lokale sygeplejerske Bayan Baker kan ifølge Reuters berette om mange ofre og symptomer, der typisk optræder efter brug af nervegas.

»Mange af dem er kvinder og børn. De kom ind med forstørrede pupiller, kolde lemmer og fråde om munden. Lægerne siger, det er typiske tegn på, at der er blevet brugt nervegas,« siger sygeplejersken til Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet viser videobilleder fra området, hvor det påståede angreb skal have fundet sted, også mennesker med fråde om munden, der bliver kvalt, mens der blandt de døde på billederne ikke er tegn på fysiske skader.

Lederen af FNs kemiske våbeninspektører, svenske Ake Sellstrom, siger til nyhedsbureauet TT, at sagen lyder mistænkelig. Men inspektørerne er endnu ikke blevet kaldt ud.

»Det lyder som noget, der skal undersøges nærmere. Det vil afhænge af, om et af FNs medlemslande går til generalsekretæren og siger, at vi skal undersøge det. Vi er parate,« forklarer han.

Også Saudi-Arabien og Tyrkiet mener, beskyldningerne mod den syriske regeringshær er en sag for FN.

En af de syriske oprøreres øverste repræsentanter, George Sabra, mener, at det påståede nervegasangreb er et vendepunkt i den mere end to år lange konflikt, der har udviklet sig til en borgerkrig.

»Det er ikke første gang regimet har brugt kemiske våben. Men det udgør et betydeligt vendepunkt i regimets operationer. Denne gang var det udslettelse snarere end terror,« siger han fra et pressemøde i Istanbul.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip