Investor-oprør over skandaleramt restaurantkædes bonus

Skrevet af admin

14/03/2016

Mest læste i dag

Det er nogle tumultariske måneder for den amerikanske restaurantkæde Chipotle. Ikke bare har kæden været ramt af sygdom og nedlukning, nu har aktionærerne gjort oprør mod ledelsens lønninger.

Det skriver Bloomberg News.

Ved Chipotles netop afsluttede generalforsamling stemte 77 procent af investorerne imod ledelsens lønninger. Der er tale om en holdningstilkendegivelse, og bestyrelsen er ikke tvunget til at følge den.

Baggrunden er, at kædens to administrerende direktører samlet får 49,5 millioner dollar - 332 millioner kroner - i løn for 2015. Omkring halvdelen er aktier i selskabet, men ingen af cheferne beholder særligt mange af dem.

- Vi regner med, at vores bestyrelse starter arbejdet med at begrænse den eksploderende aflønning af ledelsen i Chipotle, skriver Calpers, der administrerer Californiens skolelæreres pension og er aktionær i Chipotle, i en kommentar ifølge Bloomberg.

Chipotle selv tager afstemningen til efterretning:

- Vi tager afstemningen meget alvorligt. Det har altid været vores højeste prioritet, at vores lønninger skaber værdi for aktionærerne, siger Chipotle i en kommentar.

Investorerne i Chipotle har, ud over chefernes markante lønhop, kunnet se en skidt udvikling i Chipotle de seneste mange måneder.

I 2015 blev Chipotle ramt af en stribe af E. coli-udbrud, der sendte kunderne skrigende væk.

Det udviklede sig til en enorm skandale for Chipotle, der ellers er vokset kraftigt i USA de sidste mange år med et koncept om billig, mexicansk mad af høj kvalitet.

I februar holdt alle 2010 Chipotle-restauranter lukket i en dag, så der kunne blive afholdt kurser i fødevaresikkerhed.

Skandalen sendte aktierne i Chipotle ned fra 750 dollar til omkring 400 dollar. Siden da er aktierne steget tilbage til lidt over 500 dollar.

Chipotle kommer med regnskab onsdag.

/ritzau/