Investorer sagsøger VW for 24 milliarder kroner

Skrevet af admin

14/03/2016

Mest læste i dag

En gruppe institutionelle investorer har sagsøgt Volkswagen for et større milliardbeløb oven på dieselskandalen, der har plaget den tyske bilproducent siden efteråret 2015.

Det skriver Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet er der tale om 278 investorer, inklusive tyske forsikringsselskaber og amerikanske pensionsselskaber, der har sagsøgt Volkswagen for 3,3 milliarder euro eller over 24 milliarder kroner.

Investorerne anklager Volkswagen for at have brudt sine forpligtigelser over for finansmarkedet i perioden 2008 til 2015, hvor selskabet angiveligt kendte til skandalen uden at gøre noget ved det.

Går kendelsen investorernes vej, kan erstatningsbeløbet blive endnu større. Investorernes advokat har nemlig bedt retten om at behandle sagen, så den kan blive præcedens for erstatninger til investorer.

Volkswagen er havnet i en kolossal skandale, da det i 2015 kom frem, at selskabet havde udstyret op mod 11 millioner biler verden over med software, der får bilerne til at fremstå mere miljøvenlige, end de i virkeligheden er.

Softwaren genkender, når bilens udstødning bliver testet. Den ændrer motorens arbejdsgang under kontrollen, så den udleder mindre af gassen NOx.

Volkswagen arbejder nu på en løsning i både Europa og USA, hvor den ulovlige software bliver fjernet.

Det kan føre til store erstatninger, hvis bilernes ydeevne eller miljøvenlighed bliver mindsket af, at den ulovlige software bliver fjernet.

Udsigten til store erstatninger, og potentielt store bøder, har sendt aktierne i Volkswagen ned med omkring en tredjedel i efteråret 2015.

Sagen bliver fortsat efterforsket i både USA og Frankrig for at finde ud af, om personer i Volkswagen kan retsforfølges.

Allerede tidligt i forløbet måtte Volkswagens administrerende direktør Martin Winterkorn forlade selskabet.

/ritzau/