IOC lader specialforbund afgøre russeres OL-skæbne

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har besluttet, at den ikke vil udelukke Rusland fra at deltage ved det kommende OL i Rio, der bliver afholdt i næste måned.

Det meddeler IOC søndag eftermiddag, efter at IOC's eksekutivkomité havde afholdt en telefonkonference.

Det er dog ikke ensbetydende med, at russiske atleter ikke kan blive spærret fra at stille op ved legene i Brasilien.

IOC åbner nemlig op for, at de enkelte specialforbund får mulighed for at udelukke russerne, hvis de ønsker det.

Det har Det Internationale Atletikforbund (IAAF) eksempelvis valgt at gøre efter afsløringer af omfattende dopingbrug i russisk atletik.

Torsdag afviste Den Internationale Sportsdomstol (CAS) 68 russiske atletikudøveres appel om at omgøre den beslutning.

CAS undlod i kendelsen dog at tage stilling til IOC's rolle, hvilket åbnede op for, at IOC kunne træffe en anden afgørelse.

Mandag opfordrede Det Internationale Antidopingagentur (Wada) IOC til at udelukke Rusland fra internationale sportsbegivenheder, inklusive OL, indtil der bliver gennemført en kulturændring i landet angående doping.

Det skete efter offentliggørelsen af den såkaldte McLaren-rapport, der konkluderede, at den russiske stat har været dybt involveret i et omfattende dopingprogram og svindel med positive dopingprøver.

Rapporten konkluderede, at dopingprogrammet bredte sig over 30 forskellige sportsgrene, og at det russiske sportsministerium var med til at beslutte, hvilke atleter der skulle med i programmet og beskyttes mod positive dopingprøver.

IOC meddeler i søndagens afgørelse også, at de russiske eliteudøvere, der kommer med til Rio, vil blive grundigt testet for doping.

Komitéen oplyser desuden, at ingen russiske idrætsudøvere, der tidligere er dømt for brug af doping, kan komme med til OL i Rio.

Ifølge den logik vil eksempelvis svømmeren Yulia Efimova - der er en af danske Rikke Møller Pedersens hårdeste konkurrenter i brystsvømning - ikke kunne komme med til legene i Brasilien.

Heller ikke den russiske 800 meterløber Yulia Stepanova får lov til at stille op ved OL, meddeler IOC.

Hun har fungeret som såkaldt whistleblower i sagen om doping i russisk atletik.

Det Internationale Atletikforbund (IAAF) havde derfor i første omgang givet hende grønt lys til at stille op ved OL under neutralt flag.

OL i Rio bliver afholdt fra 5. til 21. august.

/ritzau/

Dagens Gossip