Iowa tillader blinde at bære våben

Det har altid været lovligt for Iowas indbyggere at bære våben i eget hjem, og en lov fra 2011 udvidede den ret til også at gælde i det offentlige rum. Der sættes ikke begrænsninger for personer med fysiske handicap, og derfor kan blinde også købe våben.

»Når du skyder med en pistol, tager du den frem og skyder. Jeg tror ikke nødvendigvis, at der er behov for at kunne se,« siger den blinde mand Michael Barber fra Iowa, der netop har købt sin første pistol.

Selvom mange peger på, at blinde skal have ret til at bære våben, er det ikke alle, der synes, det er en god ide at skyde uden at kunne se, hvor man sigter.

»Hvis du ikke ser andet end en tåget masse foran dig, så vil jeg mene, at du nok ikke skal skyde noget,« siger politimester i Delaware County John LeClere til Des Moines Register.

Det er politimestrene i Iowa dog ikke enige om, og en politimester fra Cedar County, der selv har en blind datter, er uenig:

»Hvis politifolk brugte mere tid på at holde våben ude af hænderne på kriminelle, frem for ude af hænderne på handicappede, ville deres tid være brugt mere effektivt, siger Warren Wethington, politimester i Cedar County.

Flere har reageret på problemstillingen, og i januar meldte musikeren Stevie Wonder, som har været blind siden fødslen, sig også ind i diskussionen:

»Forestil jer mig med en pistol. Det er sindssygt,« sagde Stevie Wonder til CNN.

Den nationale lovgivning i i USA forhindrer ikke, at der kan udstedes våbentilladelser til blinde. Flere stater har dog ændret den lokale lovgivning, så folk med handicap, der gør det svært for dem at håndtere våben på en sikker og forsvarlig måde, ikke kan få våbentilladelse. Det gælder blandt andet i staten Nebraska, hvor ansøgere til en våbentilladelse skal vise, at de kan se, enten ved at præsentere et gyldigt kørekort eller en erklæring fra en øjenlæge.

Dagens Gossip