Irak beder Nato om hjælp i kampen mod IS

Skrevet af admin

03/12/2014

Mest læste i dag

Iraks regering beder nu Nato om hjælp til at træne landets sikkerhedsstyrker i kampen mod Islamisk Stat.

Det er sket på et møde i Bruxelles mellem landets premierminister, Haider al-Abadi, og forsvarsalliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Nato har i månedsvis givet udtryk for, at man formentlig vil sige ja til opgaver i Irak, hvis ellers den irakiske regering ønsker det.

Under et Nato-topmøde i september sagde daværende Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, at man ikke havde modtaget en anmodning fra Bagdad, men at Nato ville være klar til at støtte med eksempelvis kommandosystemer.

Den koalition, som i øjeblikket udfører bombetogter i Irak mod Islamisk Stat, er ledet af USA med deltagelse af Danmark.

- Hvis der kommer en henvendelse, vil vi vurdere, hvordan vi kan hjælpe. Vi vil se på muligheden for at styrke forsvaret i Irak, sagde Stoltenberg tidligere på ugen.

- Vi er klar til at hjælpe irakiske myndigheder med at styrke og forbedre landets forsvar, sagde generalsekretæren.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) deltog onsdag i et møde med sine omkring 60 kolleger fra koalitionen mod Islamisk Stat. Ministrene konstaterede, at det går fremad i kampen mod IS, men også, at "Irak har brug for al den hjælp, det kan få".

- Her redegjorde den irakiske premierminister for, hvor langt der skal kæmpes for at få hele hæren, og også militserne, under fuld kontrol, siger Lidegaard.

Danmark bidrager allerede militært til, at Irak kan få opbygget sin hær, og vi er nok et af de lande, der i forhold til vores størrelse yder størst støtte, understreger han.

Danmark har stillet med syv kampfly og sender derudover soldater, der skal træne irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker. Danmark vil kun være i Irak. Tidligere har Danmark sendt et Hercules-transportfly til Irak.

- Vi er også ved at skrue et program sammen, der fokuserer på medier, menneskerettigheder og civilsamfund. Hvis man virkelig vil rive rødderne op på Isil, er det en kamp, der handler om ideologi, at stoppe finansiering og bekæmpe ekstremisme som følge af social elendighed, siger Lidegaard.

/ritzau/