Irak dømmer 40 til døden for massakre på soldater

Skrevet af admin

18/02/2016

Dagens topnyheder

En irakisk domstol har dømt 40 personer til døden for nedslagtningen af flere hundrede irakiske soldater på en tidligere amerikansk base i 2014.

Domstolen i Bagdad fandt 40 af 47 tiltalte skyldige i medvirken til massakren "Speicher" - opkaldt efter navnet på basen.

- Retten har beordret henrettelse af ​​40 personer, der er dømt for medvirken til hændelsen, mens syv er blevet løsladt på grund af manglende beviser, siger en talsmand for Iraks retsvæsen, Abdel Sattar Bayraqdar, i en meddelelse.

Talsmanden fortæller ikke, hvor mange dømte der var til stede under retsmødet. Han oplyser heller ikke, på hvilken måde de dømte har været involveret i massakren.

Bayraqdar tilføjer, at dommene er faldet i overensstemmelse med artikel fire i Iraks antiterrorlovgivning, som siger, at enhver, som begår, tilskynder, planlægger, finansierer eller bistår terrorhandlinger, vil blive dømt til døden.

Jihadisterne tilbageholdt rekrutterne på basen, før de dræbte dem.

Det er tidligere kommet frem, at omkring 1700 soldater, størstedelen shiamuslimer, blev dræbt i Camp Speicher, der ligger nær byen Tikrit.

Under et tidligere retsmøde i forlængelse af massakren viste dommeren grynede billeder fra videooptagelser af nedslagtningen.

Han spurgte de tiltalte, om det var dem på billederne.

Flere af de anklagede sagde, at de slet ikke var i nærheden af Tikrit den pågældende dag. Andre sagde, at de aldrig har haft adgang til en advokat.

Irakiske soldater og shiamilitser generobrede Tikrit fra Islamisk Stat i marts sidste år.

I 2014 offentliggjorde Islamisk Stat videooptagelser, der viser nogle af de tilfangetagne soldater, som bliver skudt og skubbet i Tigris-floden.

/ritzau/Reuters