Irak sender barsk signal med fem henrettelser efter angreb

Irak har henrettet fem mennesker mandag morgen, dagen efter et blodigt angreb kostede mindst 213 mennesker livet i den irakiske hovedstad, Bagdad, natten til søndag.

De fem henrettede havde tilsyneladende ikke tilknytning til angrebet. Men det irakiske justitsministerium skriver i en meddelelse, at de efterladte efter bombeangrebet skal vide, "at deres brødre i justitsministeriet fortsat giver retfærdige straffe til de, hvis hænder er stænket af irakernes blod".

- Derfor vil vi hermed annoncere eksekveringen af dødsstraffe mod fem dømte til morgen, skriver justitsministeriet i en meddelelse.

Det er ikke oplyst, hvad de fem henrettede var dømt til døden for.

I samme ombæring kondolerer ministeriet over for de familier, der har mistet nogle af deres kære i angrebet i Bagdad.

Bombeangrebet natten til søndag i Bagdad har kostet mindst 213 mennesker livet, meddelte embedsmænd tidligere på dagen. Dødstallet kan stige, idet flere ofre menes at være begravet under murbrokkerne.

Dermed er der tale om et af de dødeligste enkeltangreb i Irak til dato.

Adskillige andre blev såret i eksplosionen, som Islamisk Stat (IS) har taget skylden for.

Nabolandet Jordan reagerede på tilsvarende vis sidste år og henrettede to militante islamister umiddelbart efter, at Islamisk Stat havde brændt en jordansk pilot levende.

Henrettelserne i Jordan medførte kritik fra menneskerettighedsgrupper som Amnesty International.

Iraks premierminister, Haider al-Abadi, har erklæret tre dages landesorg i Irak efter det voldsomme angreb. Han har lovet at straffe gerningsmændene og foretage ændringer i sikkerhedsindsatsen i den irakiske hovedstad.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip