Irak: Vi kan besejre Islamisk Stat selv

Den irakiske hær får ikke brug for udenlandske soldaters støtte til at nedkæmpe Islamisk Stat i landet. Det siger den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, onsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Udtalelsen kommer, efter at den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, offentliggjorde, at USA sender specialstyrker til Irak for at støtte den irakiske hær i sin kamp imod den ekstremistiske gruppe.

Haider al-Abadi afviser ikke direkte de amerikanske specialstyrker, men han insisterer på, at de opererer i samarbejde med den irakiske regering.

- Den irakiske regering understreger, at enhver militær operation eller tilstedeværelse af fremmede styrker - specialstyrker eller ej - i Irak ikke må ske uden godkendelse fra og i samarbejde med den irakiske regering, siger Haidar al-Abadi i en pressemeddelelse.

Onsdag oplyste John Kerry, at den irakiske regering var blevet informeret forud for offentliggørelsen af, at USA sender specialstyrker til Irak.

- Vi vil blive ved med at arbejde meget, meget tæt med vores irakiske partnere om, hvad der skal sættes ind, hvor de skal sættes ind, hvilken slags missioner, der skal foregå, og hvordan de kan støtte de irakiske bestræbelser på at begrænse og smadre Islamisk Stat, sagde Kerry.

Selv om specialstyrkerne bliver baseret i Irak, får de også mulighed for at operere i Syrien, oplyser den amerikanske forsvarsminister, Ashton Carter.

- Dette er specialstyrker, der over tid vil have mulighed for at lave razziaer, befri gidsler, indhente efterretninger og fange Islamisk Stat-ledere, sagde han onsdag.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har lovet, at det ikke bliver amerikanske soldater, der kommer til at bekæmpe Islamisk Stat fra landjorden.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip