Iraks hær er i offensiven mod militante

Irakiske regeringsstyrker presser på med deres angreb på væbnede militante islamister, der har fået fodfæste flere steder i Anbar-provinsen vest for Iraks hovedstad, Bagdad.

Lørdag gav regeringshæren de militante islamister i byen Falluja, som islamisterne har kontrolleret i en måned, frist til søndag klokken 16 dansk tid til at komme væk eller overgive sig.

Ellers bliver de mål for det angreb, som hæren agter at sætte ind på byen.

Soldaterne har generobret dele af en anden by i området, nemlig Ramadi, der også blev løbet over ende af islamisterne fra gruppen Isil, og hæren kæmper nu for at få kontrol over resten af byen også.

Isil - Iraks og Levantens Islamiske Stat - er en gruppe, der sættes i forbindelse med al-Qaeda, og som også er aktiv i Syrien.

Der er søndag aften ikke meldinger om situationen i Falluja. Byen er omringet af hæren, der jævnligt har bombarderet den i den seneste måned.

Falluja ligger ikke så langt fra Bagdad, og hidtil har frygt for store civile tab ved et angreb holdt regeringshæren tilbage.

Efter USA's og dets allierede angreb på Irak i 2003 havde den amerikanske hær store problemer med at nedkæmpe oprørere i netop Falluja.

De bykampe, som amerikanerne udkæmpede her, blev betegnet som nogle af de hårdeste og blodigste, som amerikanske soldater havde deltaget i siden Vietnamkrigen.

Irakiske sikkerhedskilder har sagt til nyhedsbureauet Reuters, at militæret har holdt sig tilbage ved Falluja for at give lokale militser og klaner mulighed for at smide islamisterne fra Isil ud af deres by.

Lørdag sagde kilderne, at de mænd, der skyder, når hæren rykker ind, vil blive betragtet som militante islamister fra Isil.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip