Iraks hær er tæt på afgørende sejr i Ramadi

Skrevet af admin

27/12/2015

Dagens topnyheder

Irakiske styrker omringende søndag regeringsbygninger i den strategisk vigtige by Ramadi, som kontrolleres af Islamisk Stat. Det oplyser talsmænd for Iraks militær til Reuters.

- Regeringsstyrker har fuldstændig omringet regeringskomplekset i Ramadi, som er den sidste bastion, Islamisk Stat har i byen. Regeringshæren er parat til at gå ind i området, siger talsmanden Yahya Rasool til Reuters.

- Vi er ved at rydde bygningerne og gaderne omkring regeringsbygningerne, hvor der er lagt bomber. Jeg venter, at vi vil gå ind inden for en time, siger talsmanden videre.

Hvis Ramadi indtages, vil det være en af de mest betydelige sejre for regeringsstyrkerne, som flygtede fra byen i maj. Islamisk Stat vandt kontrol over næsten en tredjedel af Irak i 2014.

Regeringsstyrkernes fremrykning, der ledes af elitestyrker fra særlige antiterrorenheder, og som støttes af amerikanskledede luftangreb, har været vanskeliggjort af hundredvis af lureminer og bomber. Der er kun relativt få krigere fra Islamisk Stat i regeringskomplekset.

En sejr i Ramadi ventes at indgive den irakiske hær ny selvtillid, og landets væbnede styrker vil derefter rykke frem mod den store nordlige by Mosul.

Det siger den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, til statslige medier.

- Befrielsen af vor kære Mosul vil blive virkelighed, hvis irakerne arbejder sammen og udgør en enhed, siger Abadi i en erklæring på de statslige mediers hjemmeside i Bagdad i forbindelse med offensiven i Ramadi.

Hvis den irakiske regeringshær får genindtaget Mosul, vil det betyde, at den ekstremistiske islamistgruppe mister sit største befolkningscenter og en vigtig del af grundlaget for Islamisk Stats økonomiske indtjening.

Iagttagere understreger samtidig, at det kan blive et psykologisk vendepunkt, hvis Iraks hær vinder kontrol over Ramadi og dernæst går mod Mosul. Der er 420 kilometer mellem de to byer.

Ramadi havde cirka 500.000 indbyggere, da den blev erobret af IS i maj. Store dele af befolkningen er siden flygtet.

/ritzau/Reuters