Iraks hær rykker frem mod Ramadi og Mosul

Iraks væbnede styrker vil rykke frem mod den store nordlige by Mosul og generobre den fra Islamisk Stat, når de har genindtaget den vestlige by Ramadi, siger den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, ifølge statslige medier.

- Befrielsen af vor kære Mosul vil blive virkelighed, hvis irakerne arbejder sammen og udgør en enhed, siger Abadi fredag i en erklæring på de statslige mediers hjemmeside i Bagdad.

Hvis den irakiske regeringshær får genindtaget Mosul vil det betyde, at den ekstremistiske islamistgruppe mister sit største befolkningscenter og en vigtig del af grundlaget for Islamisk Stats økonomiske indtjening.

Iagttagere understreger samtidig, at det kan blive et psykologisk vendepunkt, hvis Iraks hær vinder kontrol over Ramadi og dernæst går mod Mosul. Der er 420 kilometer mellem de to byer.

Sikkerhedsstyrker fra den irakiske hær nåede tirsdag frem til den centrale del af den vestirakiske by Ramadi, som Islamisk Stat (IS) har kontrolleret siden maj.

Da byen, der oprindeligt havde cirka 500.000 indbyggere, blev erobret af IS i maj, blev det betegnet som et sviende nederlag for den irakiske regering.

Store dele af befolkningen er siden flygtet.

Hærens fremrykning i den strategisk vigtige Ramadi vanskeliggøres af snigskytter, vejsidebomber og lureminer. Jihadister fra islamisk Stat ligger i bunkere i den centrale del af Ramadi, skriver AFP.

Den irakiske efterretningstjeneste siger, at den har tilbageholdt 40 medlemmer af Islamisk Stat efter en omfattende operation i Bagdad og Diyala-provinsen.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip