Iraks parlament stiller sig i vejen for radikale reformer

Iraks parlament har enstemmigt besluttet at blokere for regeringens forsøg på at gennemføre reformer uden dets godkendelse.

Det sker efter utilfredshed med premierminister Haider al-Abadis ledelsesstil og hans vidtrækkende beslutninger, som sigter mod at afskaffe den udbredte korruption i landet.

Abadi lancerede i august forslag om gennemgribende reformer for at få reduceret korruptionen.

Reformerne indebærer, at et helt lag af embedsmænd vil blive fjernet. Haider al-Abadi vil afskaffe posterne som vicepræsident og vicepremierminister.

Men det, mener parlamentet, er en overtrædelse af forfatningen. Irak har tre vicepræsidenter og tre vicepremierministre. Abadi lægger op til, at disse poster skal afskaffes øjeblikkeligt.

- Efter denne resolution er der ikke mere absolut autoritet hos premierministeren, siger et medlem af parlamentet, som ønsker at forblive anonym.

Mange af de parlamentsmedlemmer, som skrev under på at stille sig i vejen, er tilhængere af Abadis forgænger, Nour al-Malaki. Kritikere har stemplet ham som en polariserende og autoritær leder, hvilket han har afvist.

Abadi vil fjerne kvoter for sekteriske grupper og partier, og formodede korruptionssager vil blive efterforsket, lød det i august.

Reformerne var foreslået af Abadi som reaktion på flere ugers massedemonstrationer og protester mod korruption og dårlig service i hele den offentlige sektor.

Nogle af Abadis reformer er blevet implementeret, mens andre synes at være gået i stå. Da han tiltrådte i september 2014, blev han anset som den kandidat, der kunne skabes enighed om mellem shia- og sunnimuslimer samt ikke-arabiske kurdere.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip