Iraks premierminister blæser kampen om Falluja i gang

Den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) har længe siddet tungt på byen Falluja nær Iraks hovedstad, Bagdad.

Men det skal være slut, og Iraks militær er derfor blevet sendt i kamp for at drive de militante ud af byen. Det oplyser den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, mandag.

- Tiden er kommet til at befri Falluja. Den store sejr er nær, og Daesh (arabisk navn for IS, red.) har intet andet valg end at flygte, lyder det på premierministerens Twitter-profil ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Dermed er militæraktionen blevet skudt i gang.

- Vi har taget hul på operationen for at få Falluja befriet. Det irakiske flag vil blive hejst over Fallujas land, udtaler Haider al-Abadi ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det er knap to et halvt år siden, at byen faldt, og Islamisk Stat drev regeringsstyrker ud.

Søndag lød det på irakisk stats-tv, at militæret gjorde sig klar til at rykke ind i Falluja. I den forbindelse blev byens indbyggere bedt om at gøre sig klar til at bryde op og komme væk.

Ifølge tv-stationen blev familier, der ikke kan rejse, bedt om at hejse et hvidt flag for at vise, hvor de befinder sig.

- Borgere, der stadig er i Falluja, bedes forberede sig på at forlade byen via sikre ruter, der meddeles senere, hed det.

Falluja ligger omkring 50 kilometer vest for Bagdad. Den havde tidligere en befolkning på omkring 300.000 indbyggere.

Da det amerikanske militær var i Irak, var Falluja en af de byer, hvor de amerikanske soldater havde store problemer med sunnimuslimske militser.

I januar 2014 satte bevægelsen Islamisk Stat sig på Falluja, og et halvt år senere skyllede militsen ud over store dele af Irak og nabolandet Syrien.

Nu er Falluja omringet af Iraks hær og af shiamuslimske militser, kendt som Hashid Shaabi.

Byen kendes af irakere som "Minareternes by" og "Moskeernes Mor".

/ritzau/

Dagens Gossip