Iraks regering er klar til store reformer mod korruption

Iraks regering godkendte søndag ved et ekstraordinært møde en reformpakke, der vil medføre gennemgribende forandringer i indsatsen mod blandt andet korruption, oplyser den irakiske premierministers kontor.

Reformerne er foreslået af premierminister Haider al-Abadi som reaktion på flere ugers massedemonstrationer, skriver Reuters.

De folkelige protester er vendt mod korruption og dårlig service i hele den offentlige sektor.

Haider al-Abadi vil blandt andet afskaffe posterne som vicepræsident og vicepremierminister.

Irak har tre vicepræsidenter og tre vicepremierministre. Abadi lægger op til, at disse poster skal afskaffes øjeblikkeligt.

En af dem, som er vicepræsident i dag, er Abadis rival og partifælle Nuri al-Maliki. Han blev udnævnt som vicepræsident sidste år, efter at han havde været premierminister i otte år.

En af USA's tidligere førende rådgivere for Irak, Ali Khedery, har tidligere kritiseret Obama-administrationen for at vende det blinde øje til, mens al-Maliki systematisk misbrugte sin magt og undergravede det demokrati, som Vesten havde kæmpet for at få indført.

- Under Obama har USA ingenting gjort, mens regimerne i Irak og Syrien arbejdede sammen med Iran og Hizbollah om et folkedrab, der førte til en sekterisk krig i store dele af regionen, sagde Ali Khedery til BBC og CNN sidste efterår.

Store demonstrationer i Bagdad og andre byer i de seneste uger har været rettet mod ligegyldighed og dårlig kvalitet i den offentlige sektor - blandt andet i statens leveringer af strøm.

Demonstranterne mener, at der er udbredt korruption og inkompetence blandt landets politikere og embedsmænd.

Flere af de foreslået reformer kræver øjensynligt forfatningsændringer for at blive gennemført, hvilket kæver handling fra parlamentets side.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip