Iraks tidligere leder nægter at være skyldig i IS' sejre

Iraks tidligere premierminister Nuri al-Maliki bruger ordet "værdiløs" om en rapport fra et parlamentsudvalg i Bagdad, som belyser baggrunden for, at storbyen Mosul kunne falde til Islamisk Stat.

Rapporten anklager al-Maliki og andre toppolitikere for at have udvist grov forsømmelse og får nu de ansvarlige retsforfulgt.

- Hvad der skete i Mosul, var et komplot, som blev planlagt i Ankara, og som derefter blev flyttet til Erbil, skriver Maliki i meddelelser på Facebook.

Al-Maliki, som har været Iraks premierminister i to perioder og har været en nøglefigur for Vestens indsats i landet, er for øjeblikket i Iran, hvor han tirsdag mødtes med landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

Islamisk Stat indtog Mosul i juni 2014 og vandt derefter kontrol over en tredjedel af Irak ved en omfattende offensiv, som i nogle områder nærmest drev de irakiske sikkerhedsstyrker på vild flugt.

Rapporten om den katastrofale håndtering af situationen og udviklingen i landet blev søndag præsenteret af parlamentsformand Salim al-Juburi, og der blev stemt om rapporten mandag, hvorefter parlamentet videregav rapporten til Iraks statsanklager.

Maliki bliver af de fleste holdt ansvarlig for en stor del af fiaskoen.

- Det var uduelighed og korruption i Malikis regering der var årsag til, at Islamisk Stat sidste år kunne indtage Iraks næststørste by, lyder nogle af beskyldningerne fra det irakiske parlament.

Der er ikke tidligere givet nogen officiel begrundelse for, hvorfor storbyen Mosul blev tabt til IS, eller hvem der gav ordren til retræte.

Men Mosuls fald styrkede IS betragteligt og gjorde det muligt for de militante islamister at strømme hen over grænsen fra Syrien og erobre store dele af det nordlige og centrale Irak i løbet af sommeren 2014.

Præsident Haider al-Abadi fratog i sidste uge Maliki posten som vicepræsident.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip