Iraks tidligere leder risikerer retssag for IS-indtog

Det var uduelighed og korruption i daværende premierminister Nuri al-Malikis regering der var årsag til, at Islamisk Stat sidste år kunne indtage Iraks næststørste by, Mosul.

Sådan lyder nogle af beskyldningerne fra det irakiske parlament, der peger på Maliki som den ansvarlige for, at Mosul er faldet til den yderliggående islamistiske gruppe.

Mandag vedtog parlamentet et forslag om, at Maliki skal stilles for retten for ikke at have gjort tilstrækkeligt for at standse Islamisk Stats indtog i byen.

Samtidig gav parlamentet sin godkendelse til en rapport fra et parlamentsudvalg som konkluderer, at politiske ledere og højtstående militærfolk er skyld i, at Islamisk Stat så let kunne tage kontrol over Mosul.

Parlamentet har videregivet rapporten til Iraks statsanklager.

Maliki har været irakisk premierminister i otte år og var en af Iraks tre vicepræsidenter, indtil præsident Haider al-Abadi i sidste uge fratog ham posten som led i en omfattende reform af det politiske system.

Ud over al-Maliki retter rapporten også anklager mod den tidligere guvernør for Mosul Atheel al-Nujaifi, den tidligere forsvarsminister Sadoun al-Dulaimi, politichefen i Mosul Khalid al-Hamdani, den tidligere militære leder i Nineveh-provins, hvor Mosul ligger, Mahdi al-Gharrawi og den tidligere irakiske hærchef Babakir Zebari.

Der er ikke tidligere givet nogen officiel begrundelse for, hvorfor storbyen Mosul blev tabt til IS, eller hvem der gav ordren til retræte.

Men Mosuls fald styrkede IS betragteligt og gjorde det muligt for de militante islamister at strømme hen over grænsen fra Syrien og erobre store dele af det nordlige og centrale Irak i løbet af sommeren 2014.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip