Iran bandlyser kvinder fra kommende præsidentvalgkamp

En lang række kvinder, der havde registreret sig som kandidater, har således fået besked på, at de ikke kan stille op, skriver Sky News.

Det er det magtfulde Vogternes Råd, som blandt andet har til opgave at godkende eventuelle kandidater, der endegyldigt har bandlyst kvinderne fra at få deres navn på stemmesedlen. I alt 30 kvinder havde meldt sig som kandidater.

Ingen havde på forhånd regnet med, at rådet vil tillade kvindelig deltagelse i præsidentvalget, selv om kvinder gerne må stille op til valg i landets parlament.

En af rådets medlemmer, Mohammad Yazdi, bliver citeret af det iranske nyhedsbureau Mehr for, at »loven ikke tillader« kvindelige kandidater i valget, og at en kvinde på stemmesedlen derfor er »forbudt«.

I alt 686 personer har indtil nu meldt sig som mulige kandidater til at afløse Ahmadinejad, der som følge af landets forfatning ikke kan stille op til endnu en valgperiode.

Vogternes Råd vil i løbet af de kommende dage offentliggøre listen over kandidater. Ved seneste valg i 2009 havde 475 kandidater meldt sig, men kun fire slap gennem nåleøjet hos rådet.

Dagens Gossip