Iran fastholder benhård linje mod USA trods atomaftale

Selv om Iran i starten af ugen indgik en aftale om landets atomprogram med de vestlige stormagter, ændrer aftalen ikke noget på Irans syn på "arrogante" USA.

Sådan lyder det fra Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, i en tv-tale lørdag, der markerer afslutningen på den muslimske fastemåned, ramadanen, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Amerikanske ledere jagter Irans overgivelse. Iran ønsker ikke krig, men hvis det sker, vil USA blive ydmyget, siger Khamenei ifølge Reuters.

Den øverste leder tilføjer, at Teheran fortsat holder skarpt øje med den amerikanske politik i Mellemøsten. Khamenei vil have, at de iranske politikere sikrer, at de nationale interesser bliver bevaret, og at Iran ikke stopper sin revolutionære principper.

I tirsdags indgik Iran og den såkaldte P5+1 gruppe, der består af de fem permanente medlemmer i FN's Sikkerhedsråd og Tyskland, en atomaftale, da parterne efter 20 måneders forhandlinger blev enige.

Da aftalen var på plads, udtrykte Irans præsident, Hassan Rouhani, glæde over, at aftalen var kommet i hus efter over halvandet års atomforhandlinger.

- Iran-aftalen viser, at konstruktivt engagement virker. Med denne unødvendige krise løst, dukker nye horisonter op med fokus på fælles udfordringer, skrev Rouhani på Twitter.

Iran har i mange år været pålagt en række økonomiske sanktioner af Vesten, som er gået hårdt ud over landets økonomi. De sanktioner bliver med aftalen ophævet. Til gengæld afskærer aftalen det iranske regimes muligheder for at fremstille atomvåben.

/ritzau/

Dagens Gossip