Iran forlænger fristen for at stemme ved populært valg

Skrevet af admin

26/02/2016

Mest læste i dag

Efter fem forlængelser er optællingen af stemmer omsider i gang i Iran, hvor millioner af vælgere fredag har sat deres kryds ved et parlamentsvalg, der står mellem konservative og reformvenlige.

Allerede tidligt på dagen stod det klart, at valgdeltagelsen vil blive høj ved parlamentsvalget, hvor præsident Hassan Rouhanis reformvenlige støtter håber at kunne slå parlamentets konservative flertal af pinden.

Hele fem gange har valgkommissionen bekendtgjort forlængelser af valghandlingen, som oprindeligt skulle være afsluttet klokken 15.30 dansk tid.

Først 21.15 blev den sidste stemme afgivet ifølge stats-tv, og derefter gik optællingen i gang efter en dag med travlhed på valgstederne.

- Vi kan nå på den anden side af 70 procent i dag, siger Mohammed Reza Aref, som er leder af reformisternes koalition.

55 millioner indbyggere i Iran kan stemme ved parlamentsvalget, som er det første, efter at en atomaftale med internationale stormagter sidste år førte til, at en række økonomiske sanktioner mod Iran blev ophævet.

Iranerne skal stemme på såvel repræsentanter til de 290 pladser i parlamentet som til den samling på 88, der skal vælge en efterfølger til landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

Iransk politik domineres af fraktioner snarere end politiske partier, og derfor er valget i høj grad et valg mellem de moderate kræfter, der støtter præsident Hassan Rouhanis kurs, og de mere konservative og fundamentalistiske kræfter i Iran.

Ayatollah Ali Khamenei, der hører til i den sidste kategori, siger, at han er overbevist om, at vælgerne vil sammensætte et nyt parlament, som er parat til at sætte sig op mod USA.

/ritzau/Reuters