Iran gør klar til uforudsigeligt præsidentvalg

»For ikke så mange dage siden var den store favorit i de vestlige medier Saeed Jalili, som er stærkt konservativ og uforsonlig over for Vesten. Det baserede sig på, at han er tæt på den øverste leder, ayatollah Ali Khamenei. Men folkestemningen har ændret sig, og der tales nu mere om den moderate Hassan Rohani samt Mohammad Baqer Qalibaf, som er borgmester i Teheran,« siger Ole Damkjær.

Siden de i alt 678 håbefulde kandidater meldte sig til valget, er feltet skrumpet ind til seks personer. Valgkommissionen fik i første omgang barberet ansøgerfeltet ned til otte personer med henblik på at »undgå korruption og afvigelse«, men tidligere på ugen trak både Gholam-Ali Haddad Adel og Mohammad-Reza Aref sig. Dermed skal Irans næste præsident findes blandt seks kandidater, som er Saeed Jalili, Mohammad Baqer Qalibaf, Hassan Rohani, Ali Akbar Velayati, Mohsen Rezaie, og Mohammad Gharazi.

Allerede onsdag aften sluttede al politisk virksomhed imidlertid, så befolkningen kan tænke sig grundigt om inden valget. Og ifølge Ole Damkjær er der begyndt at herske en vis spænding blandt iranerne omkring udfaldet. Det skyldes, at der er ved at være en ret stor samling omkring feltets eneste reformkandidat, Hassan Rohani.

»Jeg talte torsdag med en ung regimekritisk fyr. Ligesom mange andre regimekritikere havde han været meget i tvivl om, hvorvidt han overhovedet gad at stemme, fordi det for mange kritikere er fuldstændig lige meget, hvem af kandidaterne der vinder, da de alle er »inden for systemet«, som man siger. Men nu havde han besluttet sig for at give en stemme til Hassan Rohani,« siger Ole Damkjær og uddyber:

»Lidt ud fra den betragtning, at Rohani skal prøves af, fordi han er den mest moderate kandidat. Også selv om, han måske ikke får lov til så meget af den øverste leder, ayatollah Khamenei, når det kommer til stykket.«

Præsidentvalget er dog ganske uforudsigeligt, fordi man langt fra kan konkludere noget ud fra folkestemningen i Teheran, da befolkningen på landet traditionelt er mere tro over for systemet. Af samme grund er det heller ikke utænkeligt, at der vil komme en anden valgrunde mellem de to mest populære kandidater.

»Det spekulerer man meget i, fordi ingen af kandidaterne sandsynligvis vil opnå 50 procent af stemmerne. Det vil i givet fald sige, at man først kan finde en vinder, når de to mest populære kandidater har været ude i en anden valgrunde næste fredag,« siger Ole Damkjær.

Det er den 11. præsident for Den Islamiske Republik Iran, som skal findes, og ifølge landets indenrigsministerium er knap 50 millioner mennesker stemmeberettigede.

Dagens Gossip