Iran holder repræsentanter væk fra stormøde om oliepris

Skrevet af admin

17/04/2016

Mest læste i dag

Iran sender ikke repræsentanter til søndagens store møde i Doha mellem en række olieproducerende lande, siger Tehrans olieminister søndag.

- Doha-mødet er for folk, der vil deltage i en fastfrysningsplan ... men siden Iran ikke forventer at underskrive en sådan plan, er det ikke nødvendigt at sende en iransk repræsentant, siger ministeren Birjan Zanganeh til det lokale nyhedsbureau Shana news agency.

På mødet mellem de 15 medlemslande i Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec) skal landene forsøge at styre olieprisen ved at aftale kvoter og på den måde regulere olieprisen.

Altså en fælles aftale om, hvor mange tønder olie det enkelte land må producere og sælge.

Forud for mødet skal der ifølge flere internationale medier ligge et forslag på bordet om at fastfryse olieproduktionen frem til oktober. Udgangspunktet skal være produktionsniveauet i januar.

Forslaget ser ud til at være støttet af lande som Rusland, Venezuela og Qatar. Også verdens største olieproducent, Saudi-Arabien, er med på idéen, men kun hvis alle andre bakker op om forslaget.

Men med Irans melding og manglende deltagelse tyder meget altså på, at det kan være svært at finde et sådan fælles fodslag.

Prisen på olie styres af udbud og efterspørgsel, så hvis der bliver pumpet større mængder olie ud på markedet, uden at efterspørgslen samtidig stiger, så vil prisen falde.

For den danske stat betyder den nuværende lave oliepris blandt andet faldende indtægter fra nordsøolien, mens forbrugerne mærker det ved lavere benzinpriser.

Man behøver ikke gå længere tilbage end til juli 2014 for at finde oliepriser et godt stykke over 100 dollar per tønde. I dag ligger prisen omkring 43 dollar - en stigning på omkring 50 procent siden bundniveauet i januar - men stadig markant lavere, end olieproducenter ønsker.

/ritzau/

/ritzau/AFP