Iran indgår atomaftale med stormagter

Iran og seks stormagter er enige om en banebrydende atomaftale, som sikrer, at styret i Teheran ikke udvikler atomvåben.

Det bekræfter parterne efter intense forhandlinger i Østrigs hovedstad, Wien.

- Jeg mener, at denne aftale er et historisk øjeblik, et nyt kapitel for håb, siger den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, i en kort erklæring.

Det sker, inden han og de øvrige udenrigsministre og EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, kort før middag indledte det afsluttende møde, hvor de bekræfter atomaftalen.

Det er en meget lang proces, der afsluttes. I 2002 beskrev USA's daværende præsident, George W. Bush, Iran som en del af "ondskabens akse".

Nu er det samme USA under præsident Barack Obama klar til at bryde årtiers fjendskab og samarbejde med regeringen i Teheran.

Den historiske aftale er kommet i hus efter 18 dages intensive slutforhandlinger i Wien mellem Iran og de seks stormagter USA, Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Tyskland.

Alternativet til en atomaftale kunne have været krig mod Iran.

- Alt det hårde arbejde har lønnet sig, og vi har indgået en aftale. Gud bevare vort folk, sagde en iransk diplomat til nyhedsbureauet Reuters tirsdag morgen.

Atomaftalen mellem stormagterne og Iran vil have vidtrækkende politiske og økonomiske konsekvenser.

Den kan bortvejre Vestens frygt for, at Iran vil udvikle atomvåben, mens styret i Teheran omvendt kan se frem til at få hævet økonomiske sanktioner, som har paralyseret store dele af den iranske økonomi.

Aftalen fra Wien skal inden for kort tid bekræftes af FN's Sikkerhedsråd.

Iran forpligter sig med aftalen til at lade FN foretage inspektioner af de iranske atomanlæg, herunder også militære atomanlæg.

En række arabiske lande anført af Saudi-Arabien har set med dyb skepsis på, at USA er rede til at forliges med Iran, og den samme skepsis kommer til udtryk fra den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

Aftalen er "en historisk fejltagelse", siger han tirsdag.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip