Iran langt fremme med forsøgsreaktor

Ifølge Reuters, vil reaktoren kunne hjælpe iranerne med at producere materiale til en atombombe, hvis de beslutter det.

Iran vil dermed snart sidde med to produktionsmuligheder. Dels på de nuværende faciliteter, som ifølge rapporten fra IAEA også er under udbygning, og dels på forsøgsreaktoren, der er placeret ved et anlæg, som producerer »tungt vand«, der er nødvendigt for at holde en atomreaktor kørende, og som spildprodukt producerer plutonium, der kan bruges til fremstilling af atomvåben.

Ifølge rapporten har iranerne nu transporteret selve reaktortanken til Arak-anlægget, men endnu ikke tilsluttet den til resten af anlægget.

Vesten har indtil nu haft sit fokus og sine bekymringer rettet mod de avancerede uranberigelsesanlæg i Natanz og Fordow, hvor der også kan udvikles materiale til atomvåben, men kan nu føje Arak-anlægget til.

Ved at oparbejde brugt atommateriale fra forsøgsreaktoren, vil Iran ifølge eksperter være i stand til at bygge et atomvåben årligt alene på materiale herfra, vurderer kernekrafteksperten Mark Hibbs fra Carnegie Endowment tænketanken.

Iran har tidligere sagt, at det ikke har planer om at oparbejde atomaffaldet, så det kan bruges i atomvåben, ligesom landets ledelse konsekvent hævder, at landets atomprogram alene skal bruges til energifremstilling.

BNB/Reuters

Dagens Gossip