Iran lavede relevant arbejde for udvikling af atombombe

Det iranske atomprogram har været et af de store emner på den geopolitiske dagsorden i årevis.

Nu står det klart, at Iran udførte arbejde, som var "relevant" for udviklingen af atomvåben mindst indtil udgangen af 2003, men der er ingen konkrete tegn på, at Iran forsøgte at udvikle atomvåben.

Det siger Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, onsdag aften. Agenturet står bag en omfattende rapport om Irans atomaktiviteter.

- Agenturet vurderer, at en række aktiviteter, der var relevante for udviklingen af en atombombe, blev udført i Iran inden udgangen af 2003 som en koordineret indsats. Og nogle aktiviteter fandt sted efter 2003, lyder det i en udtalelse.

Agenturet siger dog videre, at arbejdet ikke gik længere end videnskabelige undersøgelser "og erhvervelse af visse relevante tekniske kompetencer og evner".

Med lukningen af atomprogrammet er Iran begyndt at opfylde sin del af den atomaftale, der blev indgået i juli mellem Iran og stormagterne i FN's Sikkerhedsråd, der tæller USA, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Kina.

Også Tyskland, der ikke er medlem af sikkerhedsrådet, er med i aftalen, som det internationale samfund i årevis har presset på for.

- Agenturet har ikke nogen troværdige tegn på aktiviteter i Iran, som skulle være relevante i udviklingen af en atombombe efter 2009, lyder det videre.

Irans viceudenrigsminister, Abbas Araqchi, siger, at rapporten viser, at Irans atomprogram ikke havde en militær dimension.

- Den endelige IAEA-rapport omkring tidligere dimensioner (af arbejdet, red.) viser, at der ikke er tegn på et militært atomprogram, siger Araqchi, som også er Irans ledende atomforhandler.

De iranske atomteknikere er gået i gang med at pille dele af det iranske atomprogram ned i henhold til atomaftalen i juli.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip