Iran løslader fire fanger med dobbelt statsborgerskab

De iranske sikkerhedsmyndigheder har frigivet fire fanger, der har både iransk og udenlandsk statsborgerskab.

Begrundelsen lyder på hensynet til landets "nationale interesser".

Det skriver det iranske nyhedsbureau Isna, der oplyser, at beslutningen er truffet af landets ledende sikkerhedskomité.

Det iranske nyhedsbureau Irna skriver samtidig, at USA vil frigive syv iranske statsborgere fra amerikanske fængsler som led i det, der ligner en fangeudveksling.

De hedder ifølge nyhedsbureauet: Nader Modanlo, Bahram Mechanic, Khosrow Afghahi, Arash Ghahreman, Tooraj Faridi, Nima Golestaneh og Ali Sabouni.

Der er ikke umiddelbart oplysninger om, hvad de var fængslet for i USA.

Amerikanske embedsmænd bekræfter oplysninger fra iransk stats-tv om, at de fire personer, som Iran løslader, er iransk-amerikanere. Embedsmændene siger lørdag, at de løsladte ikke har forladt Teheran endnu.

Det drejer sig om Jason Rezaian, korrespondent i Iran for den amerikanske avis The Washington Post. Han er idømt en fængselsstraf efter en anklage om spionage.

Desuden er det præsten Saeed Abedini, der var fængslet i tre år for at underminere Irans sikkerhed, samt Amir Hekmati, tidligere marineinfanterist, som afsonede en straf på ti års fængsel for samarbejde med fjendtlige regeringer.

Sidste mand angives at være Nosratollah Khosravi, som nyhedsbureauerne ikke umiddelbart har nogen nærmere oplysninger om.

Der har været spekulationer om, at den iransk-amerikanske forretningsmand Siamak Namazi, der blev anholdt i fjor, også bliver løsladt. Men en amerikansk embedsmand siger ifølge Reuters, at denne sag ikke er løst endnu.

Meldingerne fra den iranske hovedstad, Teheran, kommer samtidig med, at Iran og stormagterne med USA i spidsen er ved at gennemføre den sidste del af en atomaftale, som blev indgået i fjor.

Den har til formål at sørge for, at det internationale samfund har hånd i hanke med Irans atomprogram, så landet ikke udvikler atomvåben.

Til gengæld ophæves en stribe internationale sanktioner mod Iran.

En amerikansk embedsmand siger lørdag til Reuters, at implementeringen af atomaftalen fortsætter, og at der kun udestår enkelte tekniske spørgsmål.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip