Iran og USA er enige: Svært at opnå en atomaftale

USA og Iran er i det mindste enige om en ting, før forhandlingerne om Irans atomprogram genoptages tirsdag i Wien: Det bliver meget svært, hvis ikke umuligt, at komme frem til en aftale.

Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, som har det afgørende ord at sige i alle sager, der vedrører staten, gjorde det mandag klart, at hans forventninger til samtalerne mellem Iran og seks verdensmagter er små.

– Jeg gentager, at jeg ikke er optimist med hensyn til forhandlingerne. De vil ikke føre til noget som helst. Men jeg er ikke modstander af dem, sagde han.

Timer senere nedtonede en højtstående amerikansk embedsmænd også forventningerne. Det vil være en "kompliceret, vanskelig og langvarig proces", sagde han til journalister i Wien.

Forhandlingerne kan lige så godt ende uden resultat som det modsatte, tilføjede embedsmanden.

I november blev der indgået en midlertidig aftale. Iran indskrænker sit atomprogram i seks måneder. Til gengæld bliver en del af de vestlige landes sanktioner lempet en smule. I den mellemliggende tid er det så håbet, at der kan laves en langvarig aftale.

I flere år har Iran afvist påstande fra vestlige lande om, at formålet med landets atomprogram er at udvikle kernevåben. Programmet drejer sig udelukkende om energiforsyning, siger Iran.

Det er udbredt konsensus om, at den midlertidige aftale blev mulig på grund af de tunge internationale sanktioner, som nærmest har lagt Irans økonomi i ruiner.

Hvis samtalerne ender med en succes, kan en aftale muligvis være med til at afslutte års fjendskab mellem Iran og Vesten, mindske risikoen for en ny krig i Mellemøsten, og skabe store muligheder for vestlige virksomheder i Iran, skriver nyhedsbureauet Reuters.

USA, Kina, Rusland, Frankrig, Storbritannien og Tyskland deltager i forhandlingerne med Iran.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip