Iran: Rouhanis reformvenlige fløj vinder anden valgrunde

Skrevet af admin

30/04/2016

Dagens topnyheder

Irans præsident, Hassan Rouhani, ser ud til at tage endnu et stik ved det iranske parlamentsvalg. Anden valgrunde er blevet holdt fredag og her har vælgerne i stor stil peget på Rouhanis reformvenlige kurs.

Det skriver nyhedsbureauet AFP, der henviser til lokale medier.

De første meldinger om valgresultatet lyder på, at Rouhanis allierede får flertallet af de sæder, der er på spil ved valget.

68 pladser i parlamentet skal fordeles efter fredagens valg, da det ved valget i februar ikke var muligt at udpege vinderne. Ifølge AFP kan Rouhani-støtter sætte sig på mellem 33 og 40 sæder.

I alt 21 provinser skulle stemme fredag. Knap 17 millioner mennesker var stemmeberettigede, men der foreligger endnu ikke oplysninger om valgdeltagelsen.

Parlamentsvalgets anden runde er ligesom i første runde i høj grad blevet anset som et valg mellem en moderat, reformvenlig linje med Hassan Rouhani i spidsen eller de mere fundamentalistiske kræfter i landet.

I slutningen af februar tog den reformvenlige præsident også stikket hjem, mens de konservative, antivestlige kræfter måtte se sig slået. Det er blevet set som et muligt vendepunkt for Iran, da de konservative politikere hidtil havde domineret parlamentet.

Valget i februar var det første i Iran siden den såkaldte atomaftale mellem landet og FN. Dens formål er at forhindre, at landet kommer til at råde over kernevåben.

Der er 290 pladser i parlamentet.

/ritzau/