Iran ser frem til fremmede milliarder

Skrevet af admin

21/01/2016

Mest læste i dag

Iran, der længe var en paria i verdenssamfundet, gør klar til at høste frugterne af igen at vende tilbage til de gode selskab. En af de frugter er, at selskaber fra hele verden igen må investere i landet.

Og det forventer Iran, at de vil stå i kø for at gøre. I et interview med Bloomberg News fortæller landets centralbankchef, Valiollah Seif, at han forventer, at et stort, trecifret milliardbeløb i kroner vil strømme ind i landet i form af udenlandske investeringer.

- Vores land kan absorbere store mængder af fremmede investeringer, når man tænker på dets potentiale. Jeg mener, at 50 milliarder dollar om året ikke er en overdreven forventning, siger centralbankchefen til Bloomberg News.

Grundet Irans atomprogram har landet længe været holdt uden for det gode selskab. Det har involveret hårde sanktioner, der har afskåret selskaber fra at handle med og investere i Iran. Samtidig har Iran været afskåret fra den internationale bankverden.

Tidligere i januar blev de første sanktioner dog hævet. Det har fået selskaber verden over til at kaste lange øjne efter det iranske marked og dets 80 millioner potentielle kunder.

Også Danmark har gjort sig til over for Iran, hvor udenrigsminister Kristian Jensen (V) i midten af januar var på besøg med en erhvervsdelegation.

- Iran og Tyrkiet er nogenlunde lige store økonomier, og vi eksporterer for otte milliarder til Tyrkiet lige nu, mens vareeksporten til Iran ligger på omkring en milliard.

- Det siger vel noget om potentialet, sagde Peter Thagesen, underdirektør i interesseorganisationen Dansk Industri, i forbindelse med rejsen.

Med sanktionerne borte har Iran ikke bare fået adgang til de internationale markeder igen, men også muligheden for at udnytte sine enorme olieressourcer.

På den baggrund forventer Valiollah Seif en økonomisk vækst på seks til syv procent i året, der løber frem til marts 2017.

/ritzau/