Iran slår fast: Vi underskriver ikke Geneve I

Irans ambassadør i FN slår fast, at Iran ikke vil deltage i fredskonferencen om Syrien, hvis betingelsen for en invitation er, at Iran skal acceptere Geneve I-aftalen om en syrisk overgangsregering uden Bashar al-Assad ved magten.

- Hvis Irans deltagelse er betinget af en accept af Geneve I-kommunikeet, så vil Iran ikke deltage på Geneve II-konferencen, siger den iranske FN-ambassadør, Mohammed Khazaee.

Udmeldingen kommer efter, at FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har ladet forstå, at han har taget Irans invitation op til overvejelse i kølvandet på markante protester fra USA og den USA-støttede syriske opposition Syriens Nationale Koalition.

Irans afvisning af Geneve-kommunikeet betyder, at fredskonferencen for Syrien nu hænger i en tynd tråd, og Ban Ki-moon er skuffet over iranernes udmelding.

- Generalsekretæren er dybt skuffet over dagens iranske udtalelser, der ikke er i overensstemmelse med de tilsagn, som han modtog omkring Irans støtte af Geneve-kommunikeet, siger Ban Ki-moons talsmand Martin Nesirky.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip