Iraner får erstatning på 15.000 kroner for langt ophold i Sandholmlejren

Der skal betales erstatning til en iransk mand, der i fem år opholdt sig i Sandholmlejren og boede i et 25 kvadratmeter stort værelse sammen med andre mænd.

Sådan lyder dommen tirsdag i Østre Landsret.

15.000 kroner skal Udlændingestyrelsen og Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet betale i erstatning til iraneren Elias Karkavandi.

Ministeriet skal også betale sagens omkostninger.

Og den dom modtages med stor glæde hos iranerens advokat, Christian Dahlager. Også selv om erstatningskravet egentlig lød på 50.000 kroner.

- Vi er glade og tilfredse, fordi vi har opnået det, som vi kom efter. Vi har fået fastslået, at når den danske stat krænker borgeres basale menneskerettigheder, så har man ubetinget krav på at få en godtgørelse, siger advokaten.

Den 44-årige iraner blev i 2005 dømt for at have stået vagt for pushere på Christiania. Dommen lød på halvandet års fængsel og udvisning med indrejseforbud i ti år.

Men da Elias Karkavandi ikke kunne sendes tilbage til hjemlandet, måtte han, efter at fængselsstraffen var udstået, leve på såkaldt tålt ophold. Det betyder, at man hverken må arbejde, gifte sig eller tage en uddannelse.

Fem af årene foregik i et lille værelse i Sandholmlejren, og det var i strid med menneskerettighederne. Det afgjorde Højesteret tilbage i 2012.

Og nu har han altså fået landsrettens ord på, at han har krav på erstatning.

- Jeg opfatter det her som værende meget banebrydende. Der er tale om det, der kaldes objektivt ansvar, hvilket betyder, at man ikke skal vurdere, om der har været egen skyld, forklarer advokat Christian Dahlager.

- Og derfor mener jeg, at dommen har en stærk præventiv effekt, fordi den gør, at myndighederne må tænke sig om en ekstra gang. De ved, at hvis de foretager sig noget, der strider mod menneskerettighederne, så skal der betales erstatning.

Elias Karkavandi er ikke længere på tålt ophold.

Østre Landsret ophævede udvisningen af ham i 2014 på grund af "karakteren af hans kriminalitet", og fordi han siden dommen har været straffri.

/ritzau/

Dagens Gossip