Irans atomaftale åbner for milliardhandel med Kina

Skrevet af admin

23/01/2016

Dagens topnyheder

Vestlige regeringer og virksomheder har de seneste måneder stået i kø for at udbygge det politiske og økonomiske samarbejde med Iran efter en løsning på den alvorlige atomkrise.

Og lørdag er turen kommet til Kina, hvor præsident Xi Jinping personligt var mødt op i Teheran.

- Vi er glade for, at præsident Xi besøger Iran efter ophævelsen af sanktionerne, konstaterer præsident Hassan Rouhani.

- Iran og Kina er blevet enige om at øge samhandlen til 600 milliarder dollar over de næste 10 år, siger han på et fælles pressemøde, der bliver vist på iransk tv.

Rouhani fortæller, at Iran og Kina under samtalerne er enedes om at etablere strategiske forbindelser. Blandt andet er der indgået en aftale om at samarbejde om fredelig udnyttelse af atomenergi.

Der er også underskrevet en aftale om at genoplive Silkevejen - det net af veje i Centralasien, der i forhistorisk tid forbandt Kina med Persien og Europa.

Kina var en af de seks stormagter, der i sommer færdigforhandlede en aftale med Iran. Den betød, at Iran skal begrænse sit atomprogram til gengæld for, at de internationale økonomiske sanktioner mod landet ophæves.

Det er blevet en realitet, efter at USA for en uge siden godkendte, at sanktionerne hæves.

Siden aftalen blev forhandlet færdig i juli, har europæiske regeringer og virksomheder stået i kø i Teheran for at genoptage det handelsmæssige samarbejde.

Lige efter nytår rejste udenrigsminister Kristian Jensen (V) til Iran i spidsen for en erhvervsdelegation, der talte 58 danske virksomheder.

/ritzau/Reuters