Irans øverste leder hylder henrettet saudiarabisk præst

Fordømmelserne af Saudi-Arabiens halshugning lørdag af den shiamuslimske leder Nimr al-Nimr og 46 andre dødsdømte fortsætter i en lind strøm. Danmark, Iran og Tyskland melder sig på de sociale medier.

Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen (V), skriver på engelsk på Twitter:

- Bekymret over rapporter om de seneste henrettelser i Saudi-Arabien. Vi er modstandere af enhver brug af dødsstraf og fysisk afstraffelse globalt.

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, har på Twitter skrevet en hyldest til Nimr. Khamenei er blot endnu en stemme i koret af fordømmelser i Iran og andre steder.

- Vækkelse kan ikke undertrykkes, hedder det i tweetet fra Khameneis engelsksprogede twitterkonto ved siden af et fotografi af Nimr.

Khameneis hjemmeside har også et billede, der sammenligner Saudi-Arabien med ekstremistgruppen Islamisk Stat, som hævdes begge at henrette deres modstandere.

Iraks premierminister, Haider al-Abadi, siger lørdag på sin officielle Facebook-profil, at henrettelsen af Nimr vil have følgevirkninger for hele regionen.

- Det voldsomme chok over nyheden om henrettelsen vil ikke føre til andet end mere ødelæggelse.

- Overtrædelse af menneskerettigheder vil få konsekvenser for sikkerheden, stabiliteten og samfundsstrukturen i regionen, skriver han.

De fleste af de 47 halshuggede i det, der betegnes som Saudi-Arabiens største massehenrettelse i årtier, var sunnimuslimer, der er dømt for al-Qaeda-angreb i Saudi-Arabien for mere end ti år siden. Fire af dem, heriblandt Nimr, var shiamuslimer.

En embedsmand fra det tyske udenrigsministerium er stærkt kritisk over for halshugningen af Nimr.

- Henrettelsen af Nimr al-Nimr styrker vores eksisterende bekymring over stigende spændinger og stadig dybere kløfter i regionen, siger embedsmanden, der ønsker at være anonym.

Tyskland betragter verdens største olieeksportør som en vigtig handelspartner og allieret, men finder også forholdet stadig mere vanskeligt.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip