Irans oliekunder bøjer sig for amerikanske trusler

Skrevet af admin

30/11/2013

Mest læste i dag

Af frygt for sanktioner fra USA vil adskillige lande - deriblandt Kina og Indien - nu mindske deres import af råolie fra Iran.

Til trods for den nylige aftale om Irans atomprogram vil den amerikanske regering straffe lande, som ikke nedbringer deres køb af iransk olie.

Præsident Barack Obama mener, at den globale produktion af råolie er tilstrækkelig til, at "tillade udenlandske nationer at reducere deres køb af iransk olie betydeligt", hedder det i en meddelelse fra Det Hvide Hus.

Evalueringen er et resultat af en lov fra 2012, som sigter på at reducere Irans olieindtægter ved at tvinge andre nationer til at stoppe med at købe iransk olie.

Vælger landene at ignorere kravet, vil de blive ramt af sanktioner fra USA.

- Jeg er glad for at meddele, at som følge af yderligere betydelige reduktioner i købet af iransk råolie, så er Kina, Indien, Sydkorea, Tyrkiet og Taiwan igen kvalificeret til at blive fritaget for sanktioner, siger USA's udenrigsminister, John Kerry.

Malaysia, Singapore, Sri Lanka og Sydafrika er helt holdt op med importere olie fra Iran, og risikerer dermed heller ikke at få problemer med USA.

Meddelelsen kommer mindre end en uge efter, at seks verdensmagter - de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland - i Genève indgik en historisk aftale med Iran om landets omstridte atomprogram.

Den midlertidige aftale indebærer, at Iran indstiller en del af sit atomprogram i bytte for en delvis lettelse af sanktionerne mod landet.

- Virkningen af de internationale sanktioner har vist sig at være afgørende for at bringe Iran til forhandlingsbordet, siger John Kerry.

Men han tilføjer, at aftalen i Schweiz ikke indeholder lempelser over for lande, som øger eller begynder, deres køb af iransk olie.

Iran meddelte fredag, at det senest i begyndelsen i januar stopper dele af sit atomprogram som resultat af aftalen.

/ritzau/AFP