Irans præsident klar til »seriøse« atomforhandlinger

»Vi er et folk, der interagerer og drøfter - med seriøsitet og uden at spilde tid - hvis den andre part er klar,« sagde Rohani ifølge AFP på sin første pressekonference efter weekendens indsættelsesceremoni.

Særligt appellerer Rohani til USA, som har været meget skeptisk over for atomprogrammet, der anses for at være et forsøg på at lave atomvåben. Udviser USA velvilje og gensidig respekt over for Iran, er vejen til forhandlinger banet.

»Det, der betyder noget for os, er USAs praktiske politik og strategi. Hvis USA viser velvilje og intentioner og uden nogen skjult dagsorden nærmer sig denne vej, vil den være åben,« sagde den iranske præsident ifølge Reuters. Dog slår han også fast, at man kun kan nå en løsning gennem forhandling og »ingen trusler«. Og at Iran ikke er parat til at opgive atomprogrammet.

»Irans fredelige atomprogram er et nationalt emne. Vi vil holde fast i vores rettigheder på grundlag af de internationale regler,« sagde præsidenten tirsdag.

Rusland melder sig også med optimisme klar til endnu en omgang forhandlinger, som ikke bør udskydes længere.

»Denne runde, omstændighederne taget i betragtning, bør afholdes midt i september. Vi kan ikke udskyde dem længere,« siger viceudenrigsminister Sergei Ryabkov ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Dagens Gossip